soort

De hirola

beatragus hunteri - hirola - hunter's hartebeest

De hirola is een soort antilope dat ook bekend staat als het Hunter’s hartenbeest.  De schouders hebben een hoogte van 100 tot 125 centimeter.  De vacht is zandbruin tot grijs van kleur bij de mannetjes.  De onderbuik is lichter tot wit gekleurd en over de neus rond de ogen loopt een witte streep zodat het lijkt of ze een brilletje dragen.  Ze leven op de grote droge vlakten van Kenia, maar zijn waarschijnlijk al 10 jaar uitgestorven in Somalië.  De soort is ernstig bedreigd en er zijn waarschijnlijk nog zo een 500 tot 1000 dieren die rondlopen in het wild.  Het is vooral door het tekort aan voedsel dat de soort sterk achteruit gaat.  Het gras wordt afgegraasd door het vele vee van de boeren.  Maar ook de jacht op het dier bestaat nog steeds.

Ze voeden zich met gras en bladeren, maar halen hun drinken uit de ochtenddauw. Door het uitzetten van de dieren in Nationale parken hoopt men de soort stilaan weer te laten groeien.

De dieren leven in kuddes van 2 tot 40 vrouwtjes, kleintjes en één mannetje als leider. Jonge mannetjes leven in kleine kuddes van vrijgezellen. De leider zal makkelijk een gevecht aangaan met een ander mannetje. Ze dwingen elkaar op de knieën met hun hoorns.

foto’s : superstock