orde

Vleermuizen

bats - chiroptera

Vleermuizen zijn een orde zoogdieren die ook wel de handvleugeligen worden genoemd.  Veel mensen hebben wel eens een vleermuis gezien.  ’s Avonds kun je ze soms zien in je tuin of in een park.  Overal is er wel eentje.  Vooral bij lichten en lantaarns vind je ze, omdat daar vele insecten rondvliegen.

In ons land komen ze vaak voor, maar ze zijn nogal klein.  In warmere landen zijn ze groter.  Dat komt omdat daar meer en andere insecten te vangen zijn.  Vleermuizen kunnen wel zien maar niet genoeg om in de nacht te jagen.  Ze zien dan met hun oren.  Jullie kennen dat wel als je in een holle ruimte bent en je roept, dan kaatst het geluid terug.  Dat doen vleermuizen ook.  Door te klikken met zijn tong stoot hij geluiden uit.  Die kaatsen weer terug.  Zo kan de vleermuis precies horen waar er dieren zijn.  

De vleermuizen eten vooral insecten, maar ook kikkers, vissen en hagedissen.  Sommige kleine vleermuizen drinken met hun lange tong nectar van de bloem.  Of ze eten van de vruchten. 

Het is het enige zoogdier dat kan vliegen.  Ze hebben een stevige vlieghuid.  De vingers van de vleermuis zitten aan de vlieghuid vast.  Vliegen doet hij dus eigenlijk met zijn handen.

Ze houden ook een winterslaap.  Als die voorbij is, beginnen ze dadelijk te jagen.  Want ze zullen dan wel reuzenhonger hebben.  Ze krijgen meestal maar één jong.  Het wordt geboren in een grot, een holle boom of een oud gebouw.  Daar zitten soms meer dan honderden vleermuizen.  De jongen zijn na de geboorte al vrij groot en drinken melk bij de moeder tot ze groot genoeg zijn.  Vliegen lukt nog niet zo goed, maar ze gaan wel mee met de jacht.  Ze pakken hun mama bij de buik vast en reizen mee.  Tot het jong te zwaar wordt, dan moet hij thuisblijven.

Vleermuizen hebben ook  vijanden : de vleermuiswouw, een roofvogel, en de slang.  Maar ook de mens is een vijand.  Hij vergiftigt de insecten.  De vleermuis eet die insecten en gaat daar aan dood.  Ook het fruit dat wordt bespoten door de mensen en dan door de vleermuis wordt opgegeten.  Er is zelfs een eiland waar mensen vleermuizenvlees eten.

Ze worden bedreigd maar we kunnen ook helpen.  Onze huizen zijn heel erg goed afgesloten en zo kunnen ze nergens overnachten.  Maar als je van hout een speciale vleermuiskast bouwt, dan kunnen ze daar lekker in wonen en gaan ze niet dood van de kou.  Gewoon helpen kan iedereen doen. 

foto’s : public, jeffdelonge, marvin moriarity, fritz geller grimm, gnu, leyo

2 onderordes / enkele families

onderorde 1

onderorde 2