soort

De gewone houtwormkever

common furniture beetle - common house borer - anobium punctatum

De gewone houtwormkever is een kever uit de familie van de klopkevers. Ze worden ook doodskloppertje, kleine houtwormkever of meubelkever genoemd. Hun lijfje wordt 3 tot 4 millimeter groot en behoort tot de schadelijkste kevers. De dekschilden zijn licht behaard en bruin van kleur. Er zitten vele rijen groefjes op de schilden. Het halsschild is erg groot en beschermt de kop.

De kevers leven in droog hout en kiezen voor spanten, meubels die nog onafgewerkt zijn en voor kunstvoorwerpen zoals schilderijen. De schade kan enorm zijn. De vrouwtjes leggen 20 tot 40 eitjes waaruit larven komen die ook op hun beurt erg schadelijk zijn. Ze graven gangen in het hout en hebben tot 3 jaar nodig om uit te groeien tot volwassen kever. De larven zijn wit en zijn te vinden door het zaagsel dat ze achterlaten. Als de kevers volwassen zijn, vliegen ze uit het hout.

Je vindt deze kevers van Europa, Azië tot Noord-Amerika en Australië. Ze zijn te verwarren met de bonte klopkever maar hebben niet die vlekjes op hun schilden. De naam doodskloppertje komt van het geluid dat ze maken. Om vrouwtjes te lokken, kloppen de mannetjes met hun dekschild tegen het hout. Bijgelovige mensen dachten vroeger dat het de dood was die hen achterna zat.

foto’s : rasbak,