familie

Appelslakken

ampullariidae - apple snails

De appelslakken vormen een familie kieuwslakken waarbij hun mantel deels kieuwen als longen bevat.   De schelp draait naar rechts en is glad van vorm.  Je vindt deze slakken over alle zuidelijke werelddelen van Zuid-Amerika, het zuiden van Afrika en van Azië.   Daar leven ze in vijvers, poelen, rivieren en moerassen.   Ze zijn sterk aangepast aan overvloedige regens gevolgd door sterke droogtes.   Voor de droogte kunnen ze hun schelp goed afsluiten zodat ze het lange tijd kunnen uithouden. 

Omdat ze longen en kieuwen hebben, kunnen ze het water verlaten mocht dat nodig zijn.  De slakken kunnen dan even op zoek gaan naar voedsel.  Er zijn ook soorten die een soort buis hebben waardoor ze kunnen ademen als ze in het water zitten.  Het doet denken aan een snorkel.  Zo lopen ze geen gevaar voor vogels die op de loer liggen.

Vele slakken zijn tweeslachtig, maar appelslakken zijn dat niet.  Er is dus steeds een mannelijke en vrouwelijke slak nodig om te paren. 

De appelslakken zijn populaire dieren in een aquarium omdat ze vrij aantrekkelijk en soms erg groot kunnen zijn.  Er zijn soorten  die 15 centimeter diameter kunnen hebben. 

foto’s : stijn ghesquiere, mde, sun-man, karindierauberbraut