soort

De lama

lama glama - llama

De lama wordt ook wel de schaapkameel genoemd.  Hij is wel familie van de kameel en de dromedaris.  Er bestaan nog drie andere soorten lama’s, die elk wel een mooie naam hebben die moeilijk uit te spreken is : de alpaca, de vicuna en de guanaco.  Als een kameel met een lama paart dan krijg je een cama.  

Lama’s worden al heel lang als lastdier gehouden in Zuid-Amerika.  Maar ook voor de wol, zijn vlees en zijn mest.  In de bergen is het een knap lastdier omdat het gemakkelijk kan klimmen.  
Ook voor de wol is het een belangrijk dier.  Hoewel de laatste tijd meer en meer schapen worden gebruikt voor de wol.  Bij ons wordt de lama meer als een huisdier gehouden.  Ze kunnen tot aan hun kop wel tot 2 meter hoog worden.  De vachtkleur kan wit, roodbruin, grijs, zwart of gevlekt zijn.  

Wat er zo speciaal aan een lama is, is dat hij kan spuwen in de richting van zijn vijand.  Het speeksel is zuur en stinkt erg, omdat er eigenlijk ook braaksel uit zijn maag bijzit.  
Het is een planteneter die diep in de bergen op zoek gaat naar allerlei planten en grassen.  Proper is hij wel, want hij werpt zijn mest steeds op dezelfde plaats.  Als de lama’s twee jaar oud zijn, dan kunnen ze beginnen paren.  Het duurt wel een heel jaar eer het jong op de wereld komt

foto’s :luca galuzzi, gnu, anakin, thomas quine