klasse

Keverslakken

chitons - polyplacophora

Keverslakken zijn weekdieren die meer op een pissebed lijken dan op een slak.  De schelp die op hun rug zit, bestaat uit acht delen.  Het zijn de oudste weekdieren die al op onze aarde leven ; dat is al 500 miljoen jaar geleden.  Hun rugschelp lijkt op een gordel of een rok.  Er zitten vaak stekels op die waarschijnlijk gebruikt worden om te voelen waar ze kruipen.  De plaatjes op de rug schuiven over elkaar zoals ze dat bij een pissebed doen. 

Aan de zijkanten van het diertje zitten kleine kieuwen.  De kleinste keverslakken zijn 4 millimeter groot en de grootste tot 30 centimeter lang.  De vormen en de kleuren kunnen verschillend zijn.  Sommigen zijn glad, anderen zijn ruw.  Er zijn er zelfs behaard.  In de warme streken van onze aarde leven mooi gekleurde keverslakken die vaak worden gevangen om in een aquarium te stoppen. 

Aan de buik onderaan zit een soort voet waarmee ze over de bodem kunnen kruipen.  Er zitten ook stevige spieren aan waarmee de slakken zich kunnen vast maken aan rotsen.  Meestal zitten de keverslakken dan ook vast aan de bodem.  Binnenin ziet de slak er eenvoudig uit.  Vooraan zit de mond, dan de maag, de darm en de anus.  Soms kan het diertje speeksel aanmaken.  Ze hebben geen ogen, maar wel een soort antennes waarmee ze kunnen tasten. 

Je vindt de dieren in ondiep water en soms worden ze door de stevige stroming los geslagen.  Dan rollen ze zichzelf op tot een bolletje en laten zich met het water meestromen.  De meeste keverslakken leven van de rotsen op het strand tot wel 4000 meter diep in de oceaan.  Ze lusten algen en bacteriën.  Met hun rasptong krabben ze allerlei restjes af van de rotsen of eten mosdiertjes die in het water zwemmen. 

Er zijn bijna duizend keverslakken bekend over de hele wereld.  Hun naam hebben ze gekregen omdat hun rugschild doet denken aan een kever. 

foto’s : menendez, hans hillewaert, peter halasz, public, matt knoth, holvoet vermout, curd w

7 families

pissebedkeverslakken

pantserkeverslakken

haarkeverslakken

riemkeverslakken

schubkeverslakken

ribkeverslakken

borstelkeverslakken