geslacht

Tamarins

tamarins - saguinus

De tamarins zijn een groep klauwaapjes die voorkomen in de regenwouden van Zuid-Amerika.  Het zijn kleine aapjes waarvan er ongeveer 17 soorten zijn.  Ze worden tussen de 17 en 30 centimeter groot.  De staart kan ook vrij lang zijn en soms even lang als het lichaam van de aapjes.  De kleur van de vacht is anders van soort tot soort.  De dieren leven in de bomen van het woud en leven van sprinkhanen, krekels, larven, maar ook fruit, plantensappen en nectar.  Ook slakken, spinnen, hagedissen en kikkers worden gegeten. 

De aapjes leven steeds in groepen van 2 tot soms 20 dieren.  Meestal leven ze mooi samen en zijn er weinig ruzies tegen andere groepen.  Als het toch eens te veel wordt, dan zetten ze hun vacht recht, maken geluiden of steken hun tong uit naar elkaar.  Om hun plaatsen aan te duiden, sproeien ze urine tegen bomen of struiken.  Aan deze plasjes kunnen de mannetjes ook ruiken of er vrouwtjes in de buurt zijn die willen paren.  Er is in de groep steeds maar één vrouwtje dat zal paren.  Het vrouwtje dat de baas is, kiest het beste mannetje uit.

Meestal werpt ze twee jongen die na 150 dagen dragen geboren worden.  Iedereen van de groep zorgt mee voor de jongen.  De kleintjes houden zich stevig vast aan de buik van mama en rijden vaak een ritje mee.

Je kan de tamarins in twee groepen verdelen : de behaarde tamarins en de kaalkoptamarins.  Deze laatste groep heeft een naakt, zwart gezicht en een behaard kapsel erop.  De behaarde tamarins hebben een kruin en wangen die bedekt zijn met lange haren.

foto’s : nickW, postdlf, subhumanfreak,

12 soorten

vlekkoptamarin

roodhandtamarin

westelijke zwarthandtamarin

oostelijke zwarthandtamarin

keizertamarin

roodbuiktamarin

snortamarin

mantelaapje

martinsmantelaapje

geoffroytamarin

witvoettamarin

pinchéaapje