soort

De buidelkikker

gastrotheca marsupiata - marsupian frog - common marsupial frog

De buidelkikker is een kikker uit de familie van de buidelkikkers.   Ze halen een lengte van vier centimeter en hebben een groene kleur met twee tot drie donkergroene strepen.   De zijkanten zijn zwart gespikkeld en de witte buik heeft vele kleine zwarte vlekjes.  De voor- en achterpoten hebben ook vlekken.  De kleur kan sterk verschillen omdat ze vaak van kleur kunnen veranderen.  De drie strepen zien er wat vlekkerig uit maar hebben altijd een zwarte omlijning.  

Deze soort dankt de naam aan de huidflap op de rug van de vrouwtjes waar de larven in kunnen opgroeien.  Het is geen echte buidel maar eerder een flap waar de eitjes goed te zien zijn.  Er zijn ook soorten kikkers waarbij de eitjes op de rug worden ‘gelijmd’, zoals de vroedmeesterpadden. 
De eitjes worden in de buidel afgezet en bevrucht, waarna de larven na een tijd uit het ei komen.  Ze blijven een tijdje in de buidel maar de vrouwtjes gaan na enkele weken naar het water waar de kikkervisjes nog doorgroeien tot kleine kikkertjes. 

De buidelkikker komt voor in delen van Zuid-Amerika in de landen Bolivia en Peru.  Daar leven ze in dichte regenwouden waar het erg vochtig en warm is en het vaak regent.  Op het menu staan insecten, wormen en andere kleine ongewervelden.