geslacht

Grootoorvossen

otocyon megalotis - bat-eared fox

De grootoorvos is een soort hondachtige uit Afrika.  Het is de enige soort binnen het geslacht van de grootoorvossen.  Ze worden ook lepelhonden genoemd omdat ze zo’n grote oren hebben.  Hiermee kunnen ze geluiden opvangen onder de grond en zo termieten of andere prooien opsporen.  Het zijn kleine dieren met een rond achterwerk.  De vacht is ruig en dik en grijsgeel van kleur bovenaan en oker onderaan.  Het lijkt alsof ze een masker op hebben omdat er lijnen en vlekken op hun gezicht staan.  De dieren worden ongeveer 45 tot 65 centimeter groot met nog een flinke staart die tot 30 centimeter lang kan worden.  De oren zijn erg groot en worden zo’n 12 centimeter groot. 

De dieren leven van termieten en mestkevers.  Af en toe lusten ze ook eieren en vruchten.  Ze leven in de buurt van hoefdieren zoals zebra’s, gnoes en kafferbuffels.  Dat komt omdat de termieten ook op die plaatsen veel voorkomen.  Prooien onder de grond worden met hun grote oren opgespoord.  De vossen houden hun kop plat tegen de grond.  Met hun scherpe klauwen aan de voorpoten graven ze snel hun prooien op.  Maar termieten kunnen flink bijten.  Gelukkig hebben deze vossen een dikke vacht waardoor de termieten moeilijk kunnen. 

De tanden van de grootoorvos dienen ervoor om termieten te eten.  Ze hebben tot 50 scherpe tandjes in hun bek zitten.  Dat is bijna het grootste aantal tanden voor een zoogdier.  Door de kaken snel op en neer te bewegen, zijn de termieten vlug opgegeten.  Deze soort komt voor in het zuidwesten en het oosten van Afrika.  Daar leven ze op steppen, grasvlakten en savannen. 

De dieren komen voor in familiegroepen van 8 tot 12 dieren. Een paartje leidt de groep en ze blijven hun leven samen. Vrouwtjes dragen hun jongen tot 60 dagen waarna 2 tot 5 jongen worden geboren. Dat gebeurt in een hol dat ze zelf hebben uitgegraven. Na 4 maanden zijn de dieren al volwassen. Er bestaan 3 ondersoorten die allemaal op verschillende plaatsen voorkomen.

foto’s : xisconl, hans hillewaert, altaipanther, daniel fafard