soort

Het klein behaard gordeldier

chaetophractus vellerosus - screaming hairy armadillo

Het klein behaard gordeldier is een soort gordeldier dat bekend staat als het huilend of schreeuwend gordeldier.  Ze komen voor in het zuiden van Zuid-Amerika.  Het schreeuwen komt van de gewoonte dat ze piepen als ze worden opgepakt of bedreigd worden.  De dieren hebben een lichtbruine kleur en worden 35 tot 40 centimeter groot waarbij de vrouwtjes wat kleiner blijven.  Op hun voorhoofd zitten schilden met verschillende vormen.  Op de rugschilden zitten langwerpige haren terwijl ook de buik licht behaard is.  Zo behoren ze tot de meest behaarde gordeldieren. 

Hun rugschild telt 18 banden waarvan er 6 tot 8 kunnen bewegen. De dieren komen voor in droge bossen, graslanden, woestijnen, akkers en plantages zolang ze er maar kunnen graven. In rotsachtige streken zal je hen niet vinden. Ze kunnen lang zonder water overleven. Hun hol kan enkele meters lang zijn.

Het zijn alleseters en leven vooral van insecten, hagedissen, kikkers, muizen en planten. Hierbij wordt vaak veel zand mee opgegeten. Zo kan de helft van de maag met zand gevuld zijn. Zelf worden ze sterk bejaagd voor hun vlees, maar door jachthonden ook gedood als ze teveel stukmaken op de akkers. Zelfs hun schild wordt gebruikt voor het maken van een muziekinstrument.

foto’s : unknown, unger, zbynek springer