familie

Modderslakken

hydrobiidae - mud snails

De modderslakken vormen een grote familie waterslakken die voorkomen in zoet en brak water.  Ze komen voor in grote delen van de wereld behalve in Antarctica.  Het zijn zeer kleine slakken die gemiddeld een schaalhoogte van 8 millimeter hebben.  Die schaal kan doorzichtig of hoornkleurig zijn.  Het aantal draaiingen kan gaan van 2 tot 8.  Het lichaam van de slakken zelf is lichtgrijs tot paarszwart gekleurd.

De voelsprieten zijn draadachtig en stompe uiteinden.  De ogen zitten aan het begin van de voelsprieten.  De mond bestaat uit een 50-tal rijen tanden.  Ze hebben kleine tot grote knobbels. 

De slakken zijn vrouwelijk of mannelijk en weinig tweeslachtig.  De vrouwtjes leggen eieren in enkele capsules op de bladeren of stengels van waterplanten.  Maar soms worden de jongen levend geboren. 

De meeste soorten van deze familie leven in zoet water in meren, vijvers, rivieren, beken, of in brak water.  Enkele komen voor in zanderige of modderige bodems tussen algen en zeegras.  Ze voeden zich met algen. 

soorten

getijdeslakje

grijze bronsslak

wadslakje

Jenkins’ waterhoren

eeltslak

slanke grondwaterslak