familie

Indische rivierdolfijnen

south asian river dolphin - platanista

De Indische rivierdolfijnen zijn een familie die behoren tot de walvissen.  Er bestaan maar twee soorten meer van.  Zoals je in de naam kan lezen, komen ze voor in India in de rivieren de Ganges en de Indus.  Dat zijn twee belangrijke rivieren van India.  Ze worden ongeveer 2 meter en een half lang, maar de vrouwtjes zijn de grootste.  Hun huid is lichtgrijs, maar hun buik is bleek.  Ze lijken allebei goed op elkaar maar hebben een andere vorm van schedel.  Hun snuit is opvallend lang en spits en heeft vele tanden op een rij.  Zelfs als de dolfijn zijn bek dicht houdt, zie je de tanden nog goed zitten.  De flippers zijn erg breed en lijken wat op vleugels. 

De dieren lusten vooral vissen, maar ook kreeftachtigen.  Wat soms opvalt, is dat de dieren goed op hun zij kunnen zwemmen.  Dat doen ze om met hun onderste flipper de bodem af te tasten naar voedsel.  Deze bijzondere dieren staan op de rode lijst en zijn erg bedreigd.  Er wordt nog te veel op hen gejaagd en waarschijnlijk leven er van elke soort maar duizend dieren meer. 

Omdat de mensen ook dammen bouwen op de rivieren, vinden de dolfijnen geen goede plaatsen meer om te broeden en te eten. 

foto’s  : sandra bose, vladimir mothyca

2 soorten

gangesdolfijn

indusdolfijn