stam

De geleedpotigen

arthropods - arthropoda

De geleedpotigen zijn een dierengroep waar hun skelet aan de buitenkant van hun lichaam zit.  De poten en het lichaam hebben verschillende verharde delen.  Dit is de grootste dierengroep die er in het dierenrijk is.  In deze groep zitten ook de spinnen en de insecten.  Er bestaan bij de insecten al meer dan 8 miljoen verschillende soorten dieren.  De geleedpotigen vind je op het land, in zout en zoet water.

Deze dieren worden in vier groepen ingedeeld.  Door de bouw van hun poten en lijf worden ze in aparte groepen gedeeld.  Sommige gebruiken hun poten om te lopen of zijn vergroeid tot voelsprieten, vleugels of mondstukken

de zespotigen en de veelpotigen : 

Dit is de grootste groep en ze hebben allemaal zes poten.  Ze hebben vleugels, antennes en poten en ademen door allerlei buisjes die door het lijf lopen.  Bij de veelpotigen horen de duizendpoten en de miljoenpoten.  Ze hebben meer dan 20 tot 100 poten. 

de kreeftachtigen :

Deze groep heeft uitsteeksels op de kop met antennes en allerlei mondstukken.  Deze dieren worden ook wel de schaaldieren genoemd en komen vooral voor in het water.  Ze leven van piepkleine diertjes die in het water rond zwemmen.  Ook wieren, vruchten en dode dieren lusten ze wel. 

de gifkaakdragers :

Deze groep heeft acht poten.  Sommige poten zijn vergroeid en vormen extra antennes en mondstukken.  Ze ademen door een soort long. 

de trilobieten

Deze dierengroep bestaat niet meer en is uitgestorven.  We vinden alleen nog restjes van deze dieren tussen de stenen in de grond.  Ze hadden ook uitsteeksels, antennes en mondstukken. 

De geleedpotigen worden in 4 onderstammen verdeeld :