soort

De grondkoeskoes

ground cuscus - phalanger gymnotis

De grondkoeskoes is een klimbuideldier uit de familie van de koeskoezen.  Ze worden ongeveer 44 centimeter groot met een staart die iets korter wordt.  Aan de achterpoten zit een aparte duim om makkelijker takken vast te pakken als ze klimmen.  Er zitten geen klauwen aan.  Ze hebben ook een grijpstaart die onderaan geribbeld is om makkelijk te kunnen grijpen.  Hun vacht is kort en dicht en meestal grijs van kleur.  Op en rond de buik zitten witte banden.  De oren zijn opvallend en onbehaard. 

Het zijn nachtdieren die traag bewegen en voorkomen in de bossen van Nieuw-Guinea. Omdat ze hun nest op de grond maken, zijn het makkelijke prooien voor honden. Ze kunnen evengoed klimmen in de bomen als stappen over de grond. Bij gevechten tussen twee mannetjes sissen en blaffen ze naar elkaar.

foto’s : rudloff, jonas