soort

De alaskahaas

alaskan hare - lepus othus - tundra hare

De alaskahaas is een haasachtige die behoort tot de echte hazen.  Ze worden ook nog toendrahaas genoemd.  Ze graven geen holen en komen voor in de open toendra van West-Alaska en het schiereiland Alaska in de Verenigde Staten.  Ze leven het grootste deel van het jaar alleen, behalve tijdens de paartijd.  Dan hebben ze een enkel nest van acht jongen.  Vijanden zijn onder meer roofvogels en ijsberen, maar ook mensen. Zij jagen op de hazen voor hun vacht.  Daarvan worden sneeuwlaarzen gemaakt. 

Het is een van de grootste hazensoorten en worden tussen de 50 en 70 centimeter lang, met een staart van nog eens 8 centimeter.  Hun achterpoten zijn 20 centimeter lang, waardoor ze zich gemakkelijk kunnen verplaatsen in de sneeuw.  Hun achterpoten worden ook gebruikt om zich te verdedigen tegen vijanden.  Ze hebben kortere oren ontwikkeld dan de meeste hazen om de warmte gedurende de wintermaanden vast te houden.  In de winter hebben ze een witte bontjas met oren met zwarte punten.  Ze werpen ook hun grijsbruine zomerjas af en worden in de winter helemaal wit.  

Ze leven niet in holen, maar nestelen in plaats daarvan op open plekken.  Ze leven in rotsachtige gebieden die bescherming bieden tegen roofdieren.  Het zijn planteneters die leven van bladeren en fruit.   Ze voeden zich in de zomer ook met groene planten en in de winter met schors en twijgen.