soort

De agaamtandwormhagedis

angled worm lizard - agamodon anguliceps

De agaamtandwormhagedis  is een puntstaartwormhagedis uit de onderorde van de wormhagedissen.   Er bestaan twee ondersoorten die op verschillende plaatsen voorkomen.  Deze wormhagedis wordt tot 11 centimeter groot en heeft een zeer korte staart van 1 centimeter lang.  

 Hij is makkelijk te herkennen omdat het dier eruitziet als een dikke worst met een wigvormige kop.  Ze hebben een platte schedel om vlot te kunnen graven, want ze hebben geen poten.  De buik is witgeel van kleur en de rug oranjebruin met zwarte vlekken die vergroten op het midden van de rug.  Het puntje van de staart is erg stomp en dun.  Er zijn geen ogen te zien op de kop.  Deze soort heeft slechts een enkele tand, die als eitand dienstdoet, en verder tot niets dient.  Vandaar de naam die deze soort kreeg. 

De wormhagedis komt alleen ’s nachts boven de grond en zit overdag in zijn ondergrondse tunnel.  Ze leven van wormen en insecten zoals mieren, maar ook kleine gewervelde dieren.  De vrouwtjes zetten hun eieren af in de bodem.  Deze kleine wormhagedis komt alleen voor in Afrika, het zuidoosten van Ethiopië en in Somalië.  Ze houden van zanderige streken waar hij makkelijk holen kan graven.  Door de harde ringen op zijn kop, kan het dier zelfs in kleigrond graven.