geslacht

Katfretten

bassariscus - procyonidae - cacomistle

Katfretten zijn kleine zoogdieren uit de familie van de kleine beren.  De dieren leven in Noord- en Midden-Amerika en worden ongeveer 40 centimeter lang zonder hun staart.  Die is even lang als hun lijf.  Hun kop lijkt wat op een vossenkop en heeft spitse oorschelpen.  Ze hebben twee witachtige kringen rond hun ogen en ook hun dikke staart heeft mooie zwarte ringen.  Je vindt de dieren in regenwouden soms tot op twee duizend meter hoog. 

Het is een echte vleeseter, meer dan alle andere soorten wasberen.  Kleine zoogdieren, vogels, kleine reptielen, amfibieën en insecten worden gegeten.  Ook eieren en kippen worden wel eens gepakt.  Daarnaast ook planten zoals vruchten en noten.  Het zijn nachtdieren die overdag liever wat slapen en in de nacht gaan jagen.  Ze laten dan overal geurtjes achter om te tonen dat dit hun terrein is.  Maar ook als het in gevaar is of een vijand komt wat te dichtbij, dan laat het vieze geuren achter.  De staart wordt dikker gemaakt en in de lucht gestoken om groter te lijken.  Daarboven schreeuwt hij heel luid.

foto’s : dave welling, usda forrest service, welling

2 soorten

Noord-Amerikaanse katfret

Midden-Amerikaanse katfret