soort

De goudhamster

mesocricetus auratus - golden hamster - syrian hamster

De goudhamster is een knaagdiertje uit de familie van de woelmuisachtigen.  Ze worden ook Syrische hamster of Syrische goudhamster genoemd.  De dieren komen voor in de steppes en woestijnen van Syrië en Turkije.  Ze worden veel als huisdier gehouden, maar ook als proefdier in een laboratorium.  In de natuur is de soort bedreigd.  Daarom weten we erg weinig van deze diertjes in het wild. 

De dieren worden 12 tot 17 centimeter groot met een klein staartje van 1 centimeter.  Hun vacht is oranjebruin met een grijswitte onderkant.  Van zijn wang tot in de nek loopt er een donkere streep.  De dieren komen in verschillende kleurtjes voor zoals zwart, oranje, wit, crème en bruin. Sommigen hebben zelfs vlekken, witte banden of lange haren.

Het zijn nachtdieren die overdag slapen in een zelf gegraven holletje onder de grond.  Dat kan soms tot 2 meter diep zitten.  Ze leven van gras, graan, zaden en noten, maar ook insecten zoals kevers, vliegen, mieren, kakkerlakken, wantsen en wespen.  Verder nog slakken en wormen.  Al dit lekkers brengt hij in zijn wangzakken naar zijn hol.  De dieren leven alleen en maken vaak ruzie als ze elkaar tegenkomen.  Ze ruiken en horen erg goed. 

In de natuur krijgen ze één nestje dat 1 meter onder de grond ligt.  Per keer krijgen ze 4 tot 20 jongen en dat tot 7 keer per jaar.  Na het paren krijgt ze haar jongen al na 18 dagen.  Als huisdier duurt dat 21 dagen.  Na twee weken gaan de oogjes open en blijven dan bij de moeder nog drie weken zogen.  Na nog eens 4 weken kunnen ook zij beginnen paren.  Ze worden 1 tot 3 jaar oud.

foto’s : reinoutr, tristanspotter, alexeames