orde

Kortstaartschorpioenen

schizomida

De kortstaartschorpioenen vormen een orde onder de spinachtigen die amper een halve centimeter groot worden.  Er zijn ongeveer 230 soorten beschreven over de hele wereld.  Het zijn kleine spinachtigen met een zacht lichaam, die lijken op zweepschorpioenen.  De Latijnse naam betekent “gespleten of gespleten midden”, verwijzend naar de manier waarop hun lichaam is verdeeld in twee afzonderlijke platen.  Het laatste segment van hun lichaam draagt ​​een korte zweepachtige staart.  

De diertjes hebben zes poten om op te lopen terwijl de twee voorste poten dienen als zintuigen om te voelen en te grijpen.  De achterpoten zijn aangepast om te springen in geval ze worden bedreigd.  Ze hebben geen echte ogen, maar een paar oogvlekken die licht van donker kunnen onderscheiden.  Ze ademen door een soort longen. 

De kortstaartschorpioenen komen voor in tropische streken in Zuidoost-Azië, India, Australië, verschillende eilanden in de Stille Oceaan, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika.

Ze leven meestal in bladafval uit het regenwoud, onder rotsen, in en onder rotte boomstammen en zelfs in grotten.  er zijn ook soorten die leven in insectennesten zoals termietenheuvels of mierennesten.

foto’s : dawson, public, thomasz gorny, andré karwath, b kimmel, bugallo sanches