onderorde

Halfapen

strepsirrhini

Halfapen behoren naast de apen tot de primaten.  Ze worden zo genoemd omdat ze op apen lijken, maar eigenlijk geen apen zijn.  Hun hersenen zijn kleiner en hun snuit is een beetje langer met snorharen en een natte neus.  Toch zijn ze dichte familie van elkaar want ook zij hebben handen en voeten.  Apen zijn beter ontwikkeld en kregen grotere hersenen.  Het zijn ook knappere koppen in het zoeken van voedsel.  Halfapen zijn meer insecteneters.

Je vindt de halfapen in Afrika en Azië.  Het zijn bijna allemaal nachtdieren met grote ogen, behalve de halfapen op het eiland Madagaskar.  Daar leven ze overdag en zijn er ook geen echte apen te vinden.  In Madagaskar leven de lemuren, in Afrika leven de galago’s en de potto’s en in Azië vind je de lori’s. 

families