soort

De noordelijke breedneuswombat

northern hairy-nosed wombat - lasiorhinus krefftii

De noordelijke breedneuswombat is een soort klimbuideldier uit de familie van de wombats. Het is groter dan de gewone wombat en komt ook voor in Australië. Vroeger kwamen de dieren op vele open plaatsen voor in Australië. Maar de mensen brachten konijnen en schapen naar deze streek mee. Zij graasden vele plekken kaal, waardoor deze wombat minder en minder voedsel kon vinden.

De dieren komen enkel nog voor in natuurparken.  Maar het zijn er waarschijnlijk niet meer dan 70 die nog in leven zijn.  Daarmee is het samen met de Javaanse neushoorn het meest bedreigde zoogdier ter wereld.  Enkele jaren geleden werden de overgebleven dieren nog op plaatsen gelokt waar geen roofdieren te vinden zijn.  Grote hekken van meer dan 2 meter hoogte moeten roofdieren weghouden.  Kweken met de dieren is bijna niet mogelijk omdat de groep gewoon weg te klein is. 

foto’s : eva hejda, michaelc, gell, horsup