soort

De Jamesons rode rotshaas

jameson's red rock hare - pronolagus randensis

De Jamesons rode rotshaas haasachtige die alleen voorkomt in het zuidelijk deel van Afrika.  Men denkt dat er in Zimbabwe en Namibië de grootste groepen van deze soort leven.  Het leefgebied van deze soort bestaat uit zeer rotsachtige omgevingen.  De rotsen worden gebruikt als schuilplaats tijdens rustperiodes en slaap. 
Ze hebben een fijne, zijdeachtige vacht die grijsbruin is bovenaan.  Ze hebben een witte kin en een iets lichtere vacht onderaan.  Het heeft een grote roodbruine staart met zwarte punt.  De grote oren zijn dun behaard en soms zwart getipt. 
Deze soort is ’s nachts actief en houdt zich overdag schuil.  Meestal leven ze alleen, maar worden soms gezien in groepen bestaande uit een vrouwtje en haar jongen.  De soort voedt zich alleen ’s nachts wanneer hij het meest actief is.  Het voedt zich met planten en insecten in en rond zijn leefgebied, zoals grassen, bladeren en bepaalde soorten fruit. 
De Jamesons rode rotshaas staat niet op de lijst van bedreigde diersoorten.  Vaak zijn oorlogen en landbouw redenen waarom de soort in aantal achteruit gaat.