soort
De gestreepte linsang
banded linsang - prionodon linsang
De gestreepte linsang is een roofdier dat behoort tot de Aziatische linsangs. Hij wordt 35 tot 41 centimeter lang en heeft een lange staart die wel 36 centimeter lang kan worden. Hij is lichtgeel met vijf donkere banden met een donkere punt. Hij heeft brede strepen op zijn nek. Deze linsang heeft zeer scherpe, intrekbare klauwen.


Hij komt voor in Zuid-Myanmar, Thailand, het schiereiland Maleisië en de Soenda-eilanden Borneo, Sumatra, Java, Bangka en Belitung. Hij leeft in bossen en in de buurt van oliepalmplantages. Hij is nachtactief en leeft meestal alleen. Het is een carnivoor en zijn dieet bestaat uit kleine gewervelde dieren, zoals vogels, ratten en slangen. Er is zeer weinig bekend over de voortplanting van deze soort. Men denkt dat er halfjaarlijks nesten van 2 tot 3 jongen worden geboren in holen of holle bomen.
foto’s : michael dick, jonas

