soort

De Aziatische marmeralk

long-billed murrelet - brachyramphus perdix

De Aziatische marmeralk is een zwemvogel uit de familie van de alkachtigen.   Ze hebben een lange snavel en zijn redelijk klein.  De vogels komen voor in het noorden van de Stille Oceaan.  Deze alk nestelt vaak op het land ver van de kustlijn.  Daar zoeken ze bossen op om hun nesten te bouwen. 

De soort lijkt goed op de Kittlitz’ alk en is terug te vinden  van Kamtsjatka tot de Zee van Okhotsk.  De meeste vogels overwinteren in de zeeën rond Noord-Japan en sommige bereiken Zuid-Korea en Zuid-Japan.  

Het is een vrij dikke alk met een smalle zwarte snavel.  Hij heeft puntige vleugels en veren die per seizoen verschillen. Ze worden 25 centimeter groot met een spanwijdte van 43 centimeter.   Ze voeden zich op zee vooral met kleine vissen. 

De grootste bedreiging voor de zeekoet is het verlies van de oude bossen door de houtkap.  Soms raken ze ook vast te zitten is visnetten. 

 In tegenstelling tot de meeste andere zeevogels broedt hij niet in kolonies of dicht bij de zee, maar maakt hij zijn nest in de takken van oude coniferen.  Hij legt één ei op een dikke met korstmos of mos bedekte tak of holte.  Het ei wordt een maand bebroed, waarna het kuiken ongeveer 40 dagen wordt gevoerd totdat het uitvliegt.  Het moet alleen zijn weg naar de zee weten te vinden.