soort
De bergvlagstaartpapegaai
montane racket-tail - prioniturus montanus - luzon racket-tail
De bergvlagstaartpapegaai is een papegaai die alleen voorkomt op het eiland Luzon in het noorden van de Filipijnen. Hij wordt 23 centimeter groot, maar heeft een staart die 35 tot 80 centimeter lang kan worden. Het mannetje heeft een turquoise blauw voorhoofd, gezicht en plekken achter de oren. Op de kruin heeft hij een rode plek omgeven door blauw. De nek en zijkanten van de kop zijn helder groen. De staartveren hebben een verlengde schacht en hebben aan het eind een soort zwarte vlag. Het vrouwtje heeft geen rode plek op de kop, maar heeft wel wat blauw op het voorhoofd en rond de ogen.


Het is een luidruchtige vogel die veelal door of laag over de bossen vliegt. Ze leven daar alleen, in paartjes of in kleine groepjes. Ze komen voor in middelhoog gelegen bossen in de bergen op een hoogte van 1000 tot 2500 meter. De papegaai heeft een klein verspreidingsgebied en daardoor is de kans op uitsterven aanwezig. Hun aantal in het wild wordt geschat op 1500 tot 7000 vogels die afnemen door jacht en vangst voor de vogelhandel. Ook de ontbossing is oorzaak waarbij natuurlijk bos wordt omgezet in landbouwgebied.
foto’s : hutchinson

