soort
De blauwkapvlagstaartpapegaai
blue-crowned racket-tail - prioniturus discurus
De blauwkapvlagstaartpapegaai is een papegaai die alleen voorkomt in de Filipijnen. Het is een luidruchtige vogel van gemiddelde grootte. De soorten lijken sterk op elkaar en verschillen in grootte en de hoeveelheid en tint blauw op de kop en het groen op het lichaam. Een volwassen papegaai heeft een felgroen voorhoofd en zijkant van de kop. De kruin en de nek zijn turquoise blauw. De rest van de bovenzijde van het lichaam is groen. De staartveren hebben een soort zwarte vlag aan het uiteinde. Deze soort wordt tot 24 centimeter groot zonder de lange staartveren. Hij legt drie witte eieren in een nest in een holletje in de stam of een grote tak van een levende boom.

Hij komt voor in bossen, bosranden en landbouwgebied dicht bij bossen, zoals bananenplantages tot een hoogte van zo’n 1500 meter. De soort leeft alleen of in paartjes en komt voor op de Filipijnen in zuidelijk Luzon tot Mindanao en de Sulu-eilanden. Hun aantal is in het wild is niet beschreven, maar er wordt aangenomen dat ze niet echt bedreigd zijn.


foto’s : hutchinson

