zoogdieren   =>   roofdieren  =>  mangoesten  =>  bonte mangoeste

soort

De bonte mangoeste

stripe-necked mongoose - urva vitticolla

De bonte mangoeste is een mangoestsoort die van nature voorkomt op Borneo en Sumatra in Indonesië, en mogelijk ook op de Filipijnen.  De soort staat op de rode lijst als ‘bijna bedreigd’.  De soort heeft een lengte van maximaal 43 centimeter en weegt tot 1.5 kilogram.  Er zijn twee kleurvarianten : een zeldzamere roodachtige variant en een veel voorkomende bruinharige variant.  

De soort leeft in laagland- en heuvelbossen, mangrovebossen en soms plantages, en geeft de voorkeur aan dichte vegetatie in de buurt van beekjes of moerasgebieden.  Hij komt ook voor in natte moerassen en bossen en wordt zelden gezien in landbouwgebieden.  Het is een nachtdier dat zich vooral op de grond bevindt.  Hij leeft meestal alleen, hoewel hij soms in paren op zoekt gaat naar voedsel.  Het is een vleeseter en voedt zich met kleine zoogdieren, reptielen, vogels en insecten.