zoogdieren   =>   roofdieren  =>  mangoesten  =>  jacksons mangoeste

soort

De Jacksons mangoeste

jackson's mongoose - bdeogale jacksoni

De Jacksons mangoeste is een zoogdier uit de familie van de mangoesten.  De soort bereikt een lengte van 51 tot 57 centimeter, een staartlengte van 28 tot 32 centimeter en een gewicht van 2 tot 3 kilogram.  Het dier heeft een gevlekte vacht aan de bovenzijde, bestaande uit haren met zwarte en witte delen.  De onderzijde is bedekt met lichtgrijze vacht.  Rond de neus en kin is de vacht lichter bruin, terwijl andere delen van de kop en nek een gele tint hebben.  Deze soort mist duimen en grote tenen en heeft daarom slechts vier vingers en tenen per hand en voet.  Alle zijn voorzien van sterke klauwen. 
Hij komt voor in een klein gebied in Zuidoost-Oeganda en Centraal-Kenia.  Een geïsoleerde familiegroep werd gevonden in Tanzania.  Het leefgebied bestaat uit verschillende soorten bossen, vaak met bamboe of struiken als ondergroei.  De dieren zoeken vooral ’s nachts naar voedsel.  Ze jagen op kleine knaagdieren en sommige insecten en hagedissen.  Het dieet wordt aangevuld met slakken en eieren.  
 
Hij leeft vaak alleen, maar er zijn ook paren of groepen van maximaal vier dieren waargenomen.  Waarschijnlijk heeft ontbossing een slechte invloed op hun aantal in het wild.  Het dier is over het algemeen zeldzaam en staat op de rode lijst als bijna bedreigd.