soort

De kortstaartleeuwerik

short-tailed lark - pseudalaemon fremantlii

De kortstaartleeuwerik is een zangvogel en behoort tot de familie van de leeuweriken.  Hij is een beetje kleiner dan een veldleeuwerik, maar heeft wel een langere snavel.  Het leefgebied van de kortstaartleeuwerik is Oost-Afrika.  Er zijn drie ondersoorten.  Hij bereikt een lengte van ongeveer 14 centimeter, waarvan tussen de 4 tot 5 centimeter staart. 

De kroon van de leeuwerik is geelbruin met donkerbruine strepen.  De mantel, de rug en de staart zijn donkerbruin met lichtgrijs, zodat hij wat gestreept lijkt.  Het oog heeft een lichte ring en een wenkbrauwstreep die over het oog loopt.  

Ze komen voor in Zuid- en Oost-Ethiopië, in Somalië en van Noord- en Zuid-Kenia tot Noord-Tanzania.  Het leefgebied van de kortstaartleeuwerik zijn plaatsen met kort gras, graslanden aan de kust, maar ook open kreupelhout en rotsachtige bosgebieden.  Hij voedt zich vooral met graszaden en plantknollen.  Zoals alle leeuweriken nestelt hij op de grond.  Ze bouwen een open komvormig nest in een plukje gras. Het legsel bestaat uit twee tot vier eieren. 

foto’s : swash, beadle,