familie

Roofwantsen

reduviidae

Roofwantsen zijn een familie insecten die behoren tot de wantsen.  Ze worden ook de moordwantsen genoemd.  Ook schildwantsen en waterwantsen worden wel eens roofwantsen genoemd.  Allemaal zijn het vraatzuchtige rovers en vreters.  Ze verschillen allemaal van kleur en grootte en worden van 3 tot 19 millimeter groot.  Ze zijn licht gebouwd en lijken soms op muggen.  Maar er zijn ook krachtige en sterke wantsen met lange poten.  Soms hebben ze opvallende kleuren die hen waarschuwen, soms vallen ze helemaal niet op. 

Ook de vleugels verschillen. Er zijn er die amper kunnen vliegen en zeer goed kunnen vliegen. Hun kop is vrij smal met twee grote ogen. Op de snoet zit een naar beneden gebogen steeksnuit. Het zijn echte vleeseters die vooral op andere insecten jagen. Die worden opgewacht bij bloemen. Soms worden ze uitgezet om plaaginsecten te bestrijden op akkers. Met hun lange poten kunnen ze hun prooi zelfs vastnemen.

Er zijn ook roofwantsen die bloed zuigen bij zoogdieren, vogels en mensen. Op deze manier kunnen ze ook parasieten achterlaten bij mensen. Je vindt ze in alle warme streken van de wereld.

foto’s : frodesiak, gnu free, creative commons, ira eskens

9 soorten

breedgeringde muggenwants

gewone muggenwants

valse breedgeringde muggenwants

kortvleugelige roofwants

valse kortvleugelige roofwants

randroofwants

geringde roofwants

maskerroofwants

tweetandige roofwants