zoogdieren  =>  knaagdieren  =>  eekhoorns  =>  echte boomeekhoorns  =>  boomeekhoorns  =>  witstaarteekhoorn

soort

De witstaarteekhoorn

abert's squirrel - tassel-eared squirrel - sciurus aberti

De witstaarteekhoorn is een soort eekhoorn die behoort tot de boomeekhoorns.  De dieren komen voor in Mexico en Noord-Amerika.  Er bestaan verschillende ondersoorten die allemaal op andere plaatsen voorkomen.  Je vindt ze in dennenbossen tot op meer dan 2000 meter hoogte.  Hun nest maken ze hoog in de bomen.  Ze worden 45 tot 60 centimeter groot met een staart tot 25 centimeter lang.  De diertjes hebben opvallende oorpluimen die tot 3 centimeter kunnen uitsteken.  De vacht is grijs met een witte onderbuik en een opvallende roestige vlek onder aan de rug. 

De eekhoorns leven overdag en zijn meestal te zien vlak voor de zon opkomt.  De nesten worden gebouwd met takjes van de pijnbomen en worden bekleed met allerlei plantjes.  Het gebeurt vaak dat er eekhoorns sterven door tekort aan voedsel of door verwondingen zoals gebroken tanden waardoor ze niet meer kunnen eten.  Ze leggen geen voorraad aan voor de winter zoals vele soorten dat wel doen.  Ze leven van zaden, knoppen en denappels.  Hun drinken halen ze uit sappen van planten.  Af en toe drinken ze uit stilstaande plassen of meren.

foto’s : diliff, lux boyer