soort
De zwarte zeekoet
black guillemot - tystie - cepphus grylle
De zwarte zeekoet is een zeevogel uit de familie van de alken. Ze komen voor aan de rotsachtige Atlantische kusten van Noord-Amerika en Europa. Het is een middelgrote vogel met een lengte van 32 tot 38 centimeter en een spanwijdte van 49 tot 58 centimeter. Volwassen vogels hebben een zwart lichaam met een witte vleugelvlek, een dunne zwarte snavel en rode voeten en poten.



Tijdens de vlucht tonen ze de witte kant van hun vleugels. In de winter zijn de bovendelen lichtgrijs en de onderkant wit. De vleugels blijven zwart met grote witte vlekken. Hun broedgebieden bestaan uit rotsachtige kusten, kliffen en eilanden van de Noord-Atlantische kust van oostelijk Noord-Amerika tot aan Maine in het zuiden en in West-Europa tot aan Ierland in het zuiden. Sommige paren broeden ook in Alaska. Ze leggen hun eieren meestal op rotsachtige plaatsen in de buurt van water.
De vogels brengen de winter vaak door op hun broedgebieden en trekken indien nodig naar open water. Ze duiken onder water om voedsel te zoeken vanaf het wateroppervlak. Ze eten voor vis en schaaldieren, daarnaast ook wat weekdieren, insecten en plantaardig materiaal. Tijdens het broedseizoen is de roep een hoog fluitsignaal. Ook de rode bek valt dan op.


