soort
De grijze slanke lori
gray slender loris - loris lydekkerianus
De grijze slanke lori is een halfaap uit de familie van de loriachtigen. Het zijn zeer kleine apen met een slank lichaam. Ze bereiken een lengte van 18 tot 26 centimeter, maar hebben geen staart. Het gewicht bedraagt amper 100 tot 300 gram. Hun vacht is op de rug grijs of bruinachtig en de buik is lichtgrijs of witachtig. De ledematen zijn erg dun. De handen zijn aangepast voor een stevige grip op de takken. De ogen zijn groot en rond en omgeven door grijsbruine vlekken.

Deze apen komen oorspronkelijk uit Oost- en Zuid-India en ook in het noorden en oosten van het eiland Sri Lanka. Hun leefgebied bestaat uit bossen. Ze verblijven het liefst in gebieden met dicht struikgewas. Er zijn vijf ondersoorten die op verschillende plaatsen voorkomen.

Zoals alle lori’s zijn het nachtdieren die overdag slapen tussen de takken. ’s Nachts zoeken ze naar voedsel, waarbij ze heel voorzichtig en stil bewegen. Hun bewegingen zijn langzaam, maar dankzij hun handen hebben ze een stevige grip op de takken die moeilijk los te krijgen zijn. Ze slapen vaak samen met andere lori’s. Hun voedsel bestaat vooral uit insecten, hoewel ze af en toe ook kleine gewervelde dieren en planten zoals fruit eten. Tijdens het jagen besluipen ze voorzichtig hun prooi en pakken deze vervolgens snel met beide handen vast.

In sommige streken zijn grijze lori’s zeldzaam geworden als gevolg van de vernietiging van hun leefgebied en de jacht. Op de rode lijst staan ze aangeduid als bedreigde diersoort.

