soort

De goudmuis

field vole - short-tailed vole - microtus agrestis

De goudmuis is een knaagdiertje dat behoort tot de woelmuisachtigen.  Ze komen voor in het oosten van de Verenigde Staten.  Het zijn diertjes die in bomen leven en korte en brede pootjes hebben.  Ze worden ongeveer 5 tot 11 centimeter groot en hebben een goudbruine kleur.  Hun staart wordt ongeveer even lang.  De dieren komen voor in bossen en moerassige plaatsen met kleine bomen en struiken. 

Met hun grijpstaart kunnen ze ondersteboven hangen aan takken.  Ze bewegen erg snel en behendig.

Hun nest maken ze in bomen of op de grond.  Op de grond hebben ze natuurlijk last van regen en roofdieren die het nest leeg roven.  Daarom zullen vaak goudmuizen hun nest in bomen of struiken maken.  Daar is het droger en goed verstopt tussen de bladeren.  Er zijn ook goudmuizen die oude nestkastjes van vogels gebruiken voor hun nest in te maken.  Ze gebruiken bladeren, gras en schors om het te bekleden.  De diertjes paren het hele jaar door en dragen hun jongen tot 30 dagen.  Hierdoor hebben ze meerdere nestjes per jaar die twee tot drie jongen tellen. 

foto’s : pivorun,