soort

De kuifleeuwerik

crested lark - galerida cristata

De kuifleeuwerik is een vogel uit de familie van leeuweriken en dankt zijn naam aan de grote kuif.  Hij heeft een bruine gevlekte borst.  Op de kop prijkt een goed zichtbare kuif, waarvan de veren achter de kop uitsteken.

Het voedsel bestaat uit rupsen, sprinkhanen en regenwormen.  Soms eet de kuifleeuwerik ook zaden.  Het nest wordt gebouwd in de schaduw van struiken of gewoon op een kluit aarde.  Het legsel bestaat uit drie tot vijf eieren, die door het vrouwtje 11 tot 13 dagen worden bebroed.  Allebei de ouders zorgen voor de jongen.

De kuifleeuwerik was oorspronkelijk een bewoner van steppen en woestijnachtige gebieden.  Hij komt voor in Afrika, Azië en over heel Europa, maar niet in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Scandinavië en Noord-Rusland.  In onze streken neemt hun aantal sterk af.  Hij was bij ons vooral te vinden langs de kust, aan stads- en dorpsranden, op braak liggende terreinen, vuilnisbelten.

Waarschijnlijk telt de soort in België en Nederland hooguit 70 paartjes.  Door het oprukken van meer bebouwing, waardoor er geen veldjes meer met onkruid te vinden is, vinden de leeuweriken ook geen broedplaats meer.  

foto’s : daniel pettersson, valternet, marek scszepanek, tim herfurth